De voordelen van voetreflextherapie voor hardlopers

“Door rugklachten en spierpijn lukt het mij niet meer om mijn trainingskilometers te maken. Hierdoor kan ik mijn droom het lopen van de marathon van New York wel op mijn buik schrijven”. 

Dit was het verhaal dat een sportieve dame van midden dertig mij tijdens een bijeenkomst vertelde. Ze was al een aantal maanden intensief aan het trainen voor haar droom marathon. Dit combineerde ze met een drukke baan en de opvoeding van twee jonge kinderen. Echter na een training had ze de volgende ochtend veel moeite met opstaan door pijn in haar rug en had ze last van spierpijn en verzuring in haar benen en voeten. Ik adviseerde haar om eens bij mij langs te komen in de praktijk voor een voetreflexmassage. Dit was iets waar ze nog nooit aan had gedacht en aanvankelijk ook zeer sceptisch tegenover stond. Ik gaf haar mijn kaartje met de uitnodiging om mij te bellen voor het maken van een afspraak. Het duurde nog drie weken voordat ze haar bezwaren voor een voetreflexmassage opzij had gezet en onder het motto van baadt het niet dan schaadt het niet een afspraak maakte.

Wat gebeurt er tijdens het hardlopen?

Bij het trainen voor hardlopen denken we direct aan hardloopschema’s waarvan de duur van training steeds toeneemt. We investeren in goede hardloopschoenen en een hardslagmeter om de prestaties goed te kunnen beoordelen. Daarnaast stappen velen ook over op een speciaal dieet om de spier opbouw te stimuleren. Wat nog onvoldoende in alle trainingen naar voren komt is aandacht voor de voeten. Juist deze hebben het erg zwaar tijdens de training. Dit geldt zowel voor beginnende lopers die voor het eerst de voeten zo intensief belasten en ook voor gevorderde lopers die de grens steeds verder proberen te verleggen. De kracht die tijdens het hardlopen op onze voeten komt is maar liefst tien keer ons lichaamsgewicht.

Tijdens het hardlopen belasten we specifieke plekken van onze voeten. De wijze waarop je je voet neerzet, afwikkelt en weer afzet bepaald welke delen van je voet worden belast en dus ook in welk deel van je voet spanning ontstaat. Bij veelvuldig trainen merken veel hardlopers dat ze last gaan krijgen van hun heupen, bekken, knieën of rug na het hardlopen. Er kunnen ook problemen in de voeten ontstaan door gespannen voeten, opgebouwd melkzuur en stijfheid met alle gevolgen van dien als deze klachten worden verwaarloosd omdat we het behalen van een bepaald doel nastreven.

Wegnemen van de opgebouwde spanning

Door het nemen van voldoende rust, goede voeding en andere bewegingen is het lichaam prima instaat om de opgebouwde spanning in de voeten en benen zelf af te breken. Echter wanneer we een intensief schema volgen voor het realiseren van een droom en ook nog de zorg van het gezin hebben en een baan die de nodige spanning met zich meebrengt dan kan het lichaam wel wat extra hulp gebruiken bij het stimuleren van het zelf genezend vermogen.

Tijdens een voetreflexmassage wordt er druk uitgeoefend op punten die corresponderen met organen en gewrichten in ons lichaam. Door het uitoefenen van druk op deze punten worden de organen en/of gewrichten gestimuleerd om opgebouwde spanning los te laten en heeft het lichaam de mogelijkheid om zichzelf weer in balans te brengen. Spanning heeft een remmende werking op spierherstel, een voetreflexmassage helpt bij het herstel van vermoeidheid en pijn waardoor het spierherstel weer sneller gaat. Daarnaast wordt direct na de voetreflexbehandeling een intens gevoel van ontspanning en verlichting van stress en spanning ervaren.

De voordelen van een voetreflexmassage voor hardlopers

  • Loslaten van opgebouwde stress en spanning
  • Versnellen spierherstel
  • Verbeteren bloedcirculatie
  • Verbeteren opname van zuurstof en voedingstoffen
  • Verbeteren slaap
  • Algehele ontspanning

Na twee behandelingen merkte ze de eerste positieve effecten van een voetreflexmassage. Ze ging weer vrijer lopen en had duidelijk minder klachten. In de aanloop naar haar droommarathon heb ik haar in totaal vijf keer behandeld. Na het met succes volbrengen van haar eerste marathon is ze doorgegaan met het lopen van marathons en ook met de voetreflexmassages. Niet alleen omdat het haar van de klachten heeft afgeholpen maar ook omdat het zo heerlijk ontspannend is.

Wil je zelf de positieve effecten van voetreflexzone-therapie ervaren? Neem dan contact op met Saskia Hoeboer van Feet Your Body Leidschendam op telefoonnummer 06-27 59 21 27 of per e-mail op info@feetyourbody.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij Feet Your Body schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.