Pijnbestrijding door voetreflextherapie

Wat is pijn?
De medische definitie van pijn is “een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging”. 

Pijn is in eerste instantie een waarschuwing en van cruciaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Pijn signaleert en geeft aan dat we ‘iets’ moeten doen om van de pijn af te komen. Helaas geven niet alle ziektes direct een signaal af dat er iets mis is, denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker. Er zijn verschillende soorten pijn, fysieke pijn en emotionele pijn, acute pijn en chronische pijn. De verschillende pijnsignalen hebben invloed op dagelijkse fysieke activiteiten, psychisch en sociaal functioneren (vermijden van activiteiten).
Pijn is een combinatie van somatische (lichamelijke), psychische, cognitieve en sociale (omgevings)factoren. Vandaar dat pijn door iedereen anders ervaren wordt. Pijn hoeft niet zichtbaar te zijn, inwendige pijnen door ziekte en emotionele pijn zijn vaak voor de buitenwereld niet zichtbaar. Angst voor sociale afwijzing speelt een belangrijke rol in het leven van mensen die (chronische) pijn hebben.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 personen dagelijks te maken heeft met pijn. Na 3 maanden pijn te hebben spreken we van chronische pijn. De kosten van pijnbestrijding zijn hoger dan de kosten voor de behandeling van kanker en diabetes bij elkaar. Dit geeft aan dat pijn een serieus probleem is dat niet altijd onderkend wordt in onze medische zorg.

Wat kan voetreflextherapie doen bij pijn?
Holistisch gezien is pijn een aanwijzing dat bepaalde basisbehoeften in een mens niet bevredigd zijn of te weinig aandacht hebben gehad. Pijn in een bepaald lichaamsdeel of een bepaald orgaan verwijst specifieker naar wat deze mens voelt, mist of verlangt. Wetenschappelijk is bewezen dat aanraking in de ruimste zin van het woord een bepaalde sensatie bij de mens te weeg brengt. Het zenuwstelsel wordt gestimuleerd en ook het hormoonstelsel waardoor bepaalde stoffen in de hersenen vrijkomen waardoor we ons weer ontspannen voelen.Voetreflexmassage is een vorm van aanraking waarbij de voeten worden gemasseerd. In de voeten lopen heel veel zenuwbanen die door de massage worden gestimuleerd. Het activeert het hormoonstelsel waardoor het ‘feelgood’ hormoon endorfine vrijkomt. Hierdoor voelen we ons ontspannen en heeft een positief effect op ‘pijn’. Dit heeft tot gevolg dat de pijn verminderd en het zelfgenezend mechanisme van het lichaam wordt geactiveerd. Hiermee is voetreflextherapie een heilzame aanvulling die de regulieren pijnbestrijding versterkt. In de praktijk heb ik meerdere cliënten met uiteenlopende pijnklachten die baat hebben bij voetreflextherapie.

Wilt u zelf de positieve effecten van voetreflexzone-therapie ervaren? Neem dan contact op met Saskia Hoeboer van Feet Your Body Leidschendam op telefoonnummer 06-27 59 21 27 of per e-mail op info@feetyourbody.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij Feet Your Body schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.