Voetreflextherapie en kanker

Een voetreflex massage wordt in de traditionele geneeskunde beschouwd als een aangename ontspannende massage, waardoor een kortstondig goed gevoel ontstaat. Echter onderzoekers van de Michigan State University hebben in 2012 al aangetoond dat een voetreflex massage naast de ontspanning wel degelijk een positief effect heeft op het verbeteren van de levenskwaliteit van kankerpatiënten. In 2012 publiceerde het tijdschrift PlaceboNocebo de uitkomsten van dit onderzoek 1).

De deelnemers aan het onderzoek werden verdeeld in drie groepen: een groep die voetreflex kreeg, een groep die een gewone voetmassage kreeg en een placebogroep (alleen de standaardbehandeling).

De deelnemers die een professionele voetreflex massage kregen, hadden na elf weken duidelijke lichamelijke verbeteringen. Ze waren minder kortademig en konden veel gemakkelijker hun dagelijkse taken uitvoeren, zoals zich aankleden, winkelen en traplopen.

Complementaire of alternatieve therapieën voor mensen met kanker mogen nooit een vervanging zijn voor reguliere behandelingen. Het kan echter heel ondersteunend werken. Voetreflex massage is een ondersteunende therapie die kanker niet kan genezen, maar wel de bijwerkingen van het vaak zware reguliere traject een stukje dragelijker maken. Wanneer je klaar bent met je behandelingen en je de draad van je normale leven weer wilt oppakken kan dit een boost geven aan je het herstelproces.

Voetreflex massage en de effecten
Tijdens een voetreflex massage komen verschillende stoffen vrij en reageert het lichaam op verschillende manieren op massage en aanraking.

Oxytocine is het Feel Good Hormoon. Het hormoon wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Het komt in grote hoeveelheden vrij bij de geboorte van een kind en zorgt voor de binding van moeder en kind en bijvoorbeeld tijdens verliefdheid. Oxytocine kan ook worden opgewekt door een professionele voetreflex massage als de ontvanger er open voor staat. Oxytocine wordt dus niet zomaar bij elke massage aangemaakt. Het hormoon heeft ook andere functies zoals het stimuleren van het immuunsysteem en het verhoogt de doorbloeding van de slijmvliezen.

Het andere hormoon dat vrijkomt, endorfine zorgt voor een verlaging van de stresshormonen en zorgt voor een plezierig gevoel. Ook zorgen endorfines voor een verbetering van het immuunsysteem.

Naast het vrijkomen van verschillende hormonen heeft voetreflex massage gunstige invloed op het verminderen van angst en depressiviteit. Massage zorgt voor een toename van het lichaamsbewustzijn, men voelt eerder aan wanneer er spanning in het lichaam is en kan daar eerder op reageren. Tijdens de massage kunnen opgekropte emoties loskomen, huilen is een reactie die niet onderdrukt moet worden maar juist goed is om spanningen uit het lichaam los te laten.

Tijdens chemokuren
Tijdens chemokuren, soms nog aangevuld met immunotherapie, krijgt een patiënt veel gifstoffen binnen die niet alleen de lastige kankercellen doden, maar ook aanzienlijke schade aanrichten aan gezonde cellen en weefsels. Voetreflex massage zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de medicijnen gemakkelijker in het bloed opgenomen worden. Door de ontgiftende werking van deze therapie krijgen niet-werkzame-delen van het medicijn en de beschadigde cellen sneller de kans om af te vloeien.

Tijdens bestralingen
De tijd van bestralingen is een intensieve periode waarin meestal weinig energie en tijd overblijft om aan jezelf te werken en echt te ontspannen. Echter ook hier geldt hoe sneller de beschadigde cellen worden afgevoerd, hoe minder de gevolgen zullen zijn voor je leven na je kanker! Een ondersteunende voetreflex massage is dan ook zeker aan te raden tijdens de intensieve periode van een bestraling.

Na de behandeling
Na een behandeling tegen kanker kan je lichaam zeker een extraatje gebruiken. Met een voetreflex massage wordt het proces van ontgiften voortgezet. Met bijkomend voordeel dat je de opgelopen en onvermijdelijke restverschijnselen sneller te boven komt, beter slaapt, minder moe bent en beter kan ontspannen. Hierdoor komen ook vaak de vastgezeten emoties los. Naast de positieve aspecten help een voetreflex massage je dus ook ontspannen. En dat ontspannen heb je verdient na een emotionele en moeizame periode in je leven.

Wilt u zelf de positieve effecten van een voetreflex massage ervaren? Neem dan contact op met Saskia Hoeboer van Feet Your Body Leidschendam op telefoonnummer 06-27 59 21 27 of per e-mail op info@feetyourbody.nl

1)Wyatt G, Sikorskii A, Rahbar MH, Victorson D, You M. Health-Related Quality-of-Life Outcomes: A Reflexology Trial With Patients With Advanced-Stage Breast Cancer. Oncol Nurs Forum. 2012 Nov 1;39(6):568-77.